Image Hosted by ImageShack.us


.

feedburner

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

feedburner count

Enjoy Rekreasi 4WD


Kita sambung cerita tentang kawan tokoh korporat yang ikut serta rekreasi 4WD.

Pagi esoknya apabila aku bangun dari tidur, tengok-tengok dia sudah berendam dalam sungai yang cetek dengan airnya tenang. Riangnya dia berendam dalam sungai tu, mengalahkan kanak-kanak. Katanya, dia tidak pernah merasai suasana sebegitu dalam hidupnya. Kena dengan air sungai yang sejuk itu, dia lupa segala masalah di pejabatnya.

Selepas dua malam di dalam hutan, kami keluar melalui pekan Sungai Siput sebelum balik ke Kuala Lumpur.

Kesimpulannya sepanjang perjalanan itu, kami hanya merentasi laluan off-road yang sederhana sahaja. Kebetulan pula tidak hujan, jadi perjalanan kami langsung tidak ada apa-apa gangguan. Cukup senang dan selesa.

Tiada jambatan pecah yang perlu dilintasi. Tidak ada bukit tinggi yang perlu didaki dan tidak ada sungai dalam yang perlu diseberangi.

Kawan aku itu hanya duduk dalam kenderaan 4WD bagaikan 'orang besar'. Yalah, diapun memang orang korporat. Sepanjang jalan dia riang dan ceria. Seronok benar nampaknya dia.

Balik ke Kuala Lumpur, kami putus hubungan buat seketika. Maklumlah masing-masing sibuk. Aku sibuk mencari rezeki untuk meneruskan hidup di kotaraya yang semakin mencabar. Kotaraya yang semakin ramai dihuni oleh warga asing. Dia pula sibuk menguruskan bisnesnya dalam mengumpul kekayaan duniawi.

Bagaimanapun, dalam diam-diam dia beli sebuah kenderaan 4WD dan mengubahsuai sepenuhnya (modification full spec). Dan mulai saat itu dia sudah menyertai ekspedisi lasak 4WD dan tidak menggunakan drebar. Dia pandu sendiri.

Nanti kita sambung lagi...Giang Pandu 4WD


Baru-baru seorang kawan memberitahu yang dia ikut ekspedisi lasak 4WD. Aku pandang dia atas bawah. Susah nak percaya kalau tokoh korporat boleh sertai acara lasak 4WD. Aku senyum sinis pada dia.

Sememangnya susah nak percaya cakap dia. Apatah lagi bila memandu sendiri jip dalam hutan. Setahu aku, dia tak ada kenderaan 4WD. Kereta mewah memang berderet tersusun di halaman rumahnya. Itupun pakai drebar.

Bukannya dia tak ada lesen nak pandu kereta, tapi katanya dia malas dan rimas pandu kereta dalam bandar dengan traffic jam. Tapi dia memang gemar menunggang motosikal besar yang banyak digunakan oleh penunggang America yang ramai berperut buncit.

Mati-matian dia cuba yakinkan aku yang dia memang benar-benar pandu 4WD di laluan mencabar dalam hutan. Dia ajak aku ikut ke rumahnya. Nak tak nak ikutlah aku.

Dalam perjalanan, katanya dia berterima kasih pada aku kerana mengajar dan membuatkan dia pandai pandu 4WD dalam hutan.

Sebenarnya bukan aku mengajar dia. Aku hanya sekadar mengajak dia ikut serta dalam satu ekspedisi yang kebetulan aku keseorangan masa itu. Pada mulanya dia memang liat nak ikut. Tapi setelah aku desak, dia mengalah. Lagipun dia terasa tamparannya apabila dicabar oleh isterinya. Nak tak nak, dia ikut aku.

Perjalanan kami pada hari itu menuju ke Gua Musang melalui pekan Bentong dan Kuala Lipis. Setelah mengisi minyak dan membeli barang-barang makan di pekan Gua Musang, kami meneruskan perjalanan melalui jalan balak ke Cameron Highlands.

Malam itu, kami berkhemah di sebatang anak sungai berhampiran sebuah kongsi balak yang sudah ditinggalkan. Kawan aku tadi nampak seronok benar dia...

Kita sambung lagi cerita ini....