Image Hosted by ImageShack.us


.

feedburner

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

feedburner count

Rekreasi 4WD - Bahagian Akhir

Dalam menyertai rekreasi 4WD, menjaga warisan alam adalah penting. Kita tidak digalakkan menebang pokok sesuka hati. Jika perlu menggunakan kayu, carilah pokok yang sudah tumbang.

Semua ini adalah tugas dan tanggungjawab kita dalam menjaga hutan hujan kita agar kekal untuk generasi yang akan datang.

Begitu juga apabila kita menggunakan sungai, janganlah dijadikan sebagai tempat membuang najis. Kita perlu ingat bahawa di hilir sungai mungkin ada perkampungan Orang Asli yang mana sungai ini sahajalah yang menjadi sumber bekalan air mereka.

Mengembara di hutan rimba ini juga tidak kurang dengan pantang larangnya. Sebagai pelawat kita haruslah menghormati undang-undang setempat.

Jangan sekali-kali bersikap sombong, angkuh dan celupar mulut. Sebaik-baik petua yang sentiasa kita amalkan ketika berada di hutan rimba ialah, You See Nothing, You Hear Nothing dan You Say Nothing. Selain itu, sentiasa amalkan dengan selawat dan membaca Fatihah, insya-Allah, anda akan terselamat daripada apa-apa gangguan.

Dalam menyertai rekreasi 4WD ini keselamatan tidak harus dipertikaikan. Keselamatan bukan sahaja pada diri kita sendiri, bahkan juga kepada kenderaan dan rakan-rakan lain.

Oleh itu perlulah diingat bahawa rekreasi 4WD ini bukannya satu perlumbaan. Kendalikan kenderaan 4WD dengan sabar dan tingkatkan kemahiran diri di dalam menghadapi sesuatu halangan atau cabaran. Tackle an obstacle at a time.

Peserta baru biasanya kurang yakin pada diri sendiri di awal penglibatan mereka. Setelah mengalaminya barulah mereka akan mula merasa yakin.

Tetapi apabila mereka sudah mula konfiden, mereka akan menjadi berani dan mula mencuba tanpa berfikir panjang dan ini akan membawa bahaya kepada diri sendiri.

Sekiranya anda menghadapi kesukaran, jangan melulu mengambil tindakan sehingga boleh menjahanamkan kenderaan dan diri sendiri.

Tunggu dan minta nasihat daripada mereka yang lebih berpengalaman. Lakukan secara berpasukan atau teamwork. Itulah moto adventure rekreasi 4WD di dalam merentasi dan mengharungi setiap cabaran.Rekreasi 4WD - Part 4

Dalam ekspedisi 4WD semangat kerjasama adalah amat penting. Meskipun kenderaan kita sudah berjaya melepasi sesuatu halangan itu, namun, kita terpaksa membantu kenderaan di belakang yang masih belum dapat melepasinya.

Ini membuatkan kita tiba di camp site melewati tengah malam dalam keadaan badan yang berlumpur, lapar dan letih lesu. Namun atas semangat adventure, kita akan rasa bangga dengan pengalaman yang berjaya kita tempuhi itu. Meskipun adakalanya kita hanya dapat makan secara ala-kadar dan mandi pun style 'P.Ramlee', hati kita puas. Kalau kita dapat tapak camp site di tepi sungai, bolehlah kita mandi sepuasnya. Kalau tidak, jawabnya terpaksalah tidur dengan badan yang bukan saja hapak, tapi penuh dengan lumpur.

Satu lagi yang perlu diingatkan bahawa dalam kita menyertai ekspedisi 4WD ini bukannya untuk pergi berburu binatang liar yang semakin pupus di bumi kita ini. Jadi kepada sesiapa yang berhajat untuk membawa bersama senjata api, baik dilupakan sahaja hasrat itu. Pihak penganjur bukan sahaja tidak menggalakkannya, bahkan anda tidak benar membawa bersama semua itu.

Larangan keras ini bukan sahaja tertakluk kepada membawa senjata api, bahkan mercun dan bunga api sekalipun anda tidak benar membawanya. Ini juga untuk kebaikan kita kerana pastinya kita tidak mahu melihat kawan sendiri ditimpa kemalangan atau tercedera kerana letupan bahan yang berbahaya itu.

Seperkara yang perlu kita ingatkan, kebersihan di camp site dengan tidak membuang sampah dan sisa-sisa makanan adalah amat penting. Biasanya seorang camp commandant akan ditugaskan bagi memastikan peserta patuh pada semua arahan.

Walaupun dengan menggali lubang sekalipun, binatang-binatang di hutan masih boleh mengorek untuk mendapatkan sisa makanan. Seandainya terdapat tin-tin kosong dan plastik, ini tentunya akan mencederakan binatang-binatang yang semakin pupus di bumi kita ini. Siapa yang rugi? Generasi kita juga yang akan rugi...

Peserta dinasihatkan mengisikan sampah-sampah dan sisa makanan ke dalam karung plastik dan selepas itu akan dibuang di tempat buangan sampah apabila kita tiba di pekan yang terdekat.

Tabiat membuang kotak rokok, tin minuman, botol air mineral dan walaupun puntung rokok sekalipun ketika kita sedang berada dalam kenderaan yang bergerak di dalam hutan masih banyak dilakukan oleh peserta baru terutamanya. Perlu diingat, amalan ini harus dikikiskan sekiranya kita mahu kekalkan alam kita.

Kita sambung lagi....