Image Hosted by ImageShack.us


.

feedburner

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

feedburner count

Pantang Larang Dalam HutanApabila kita meneroka ke dalam hutan, ia bolehlah diibaratkan kita memasuki sebuah negara lain. Di mana di setiap negara di dunia ini mereka ada polis, immigresyen dan kastam demi menjaga keamanan dan kesejahteraan negara masing-masing. Senang cakap, mereka ada undang-undang dan mahkamah untuk menjatuhkan hukuman kepada yang bersalah.

Begitulah juga dengan sebuah 'negara' yang dinamakan hutan ini. Ketika kita memasukinya hendaklah memberi salam sebagai tanda hormat. Ia seumpama imigresyen yang akan cop paspot kita. Setelah berada di dalam, kita jangan pula melakukan apa-apa kesalahan kerana mereka ada polis yang akan membuat tangkapan.

Setelah ditangkap oleh polis, pesalah akan dibawa ke mahkamah dan hukuman yang setimpal akan dikena atau dijatuhkan kepada pesalah itu. Silap haribulan kena pulak hukuman penjara seumur hidup. Mati kita kat dalam hutan tu....!

Apabila hendak keluar dari hutan, ada pula pihak kastam yang akan memeriksa apa-apa barang yang kita bawa keluar. Kalau mana yang kena bayar cukai, kita harus membayarnya. Tetapi ada negara, sesetengah barang tidak boleh dibawa keluar dari negara itu.

Kesimpulannya, saya harap anda semua faham simbolik coretan saya ini. Senang cakapnya bila masuk hutan, "you take nothing except photographs and leave nothing except footprint.

Satu lagi petua penting ketika di dalam hutan: i). You See Nothing ii). You Hear Nothing iii). You Say Nothing.

Ketika di dalam hutan banyak ujian akan berlaku. Umpamanya kita terpandang sesuatu, tetapi kawan kita tidak nampak apa yang kita nampak tadi. Begitu juga kita terdengar sesuatu, tetapi kawan kita tidak dengar apa-apa.

Jadi cara yang terbaiknya ialah DIAM! Jangan kata apa-apa. Dan yang paling penting sekali, mulut kita jangan cabul atau celupar.

Selamat bercamping dalam hutan.
Sekiranya anda ikut petua ini semasa berada di dalam hutan, insya-Allah anda akan selamat.